Volg uw verzekeringen op wanneer u uw werkgever verlaat!

De heer L. werkt sinds 10 jaar voor het bedrijf R. Hij geniet tijdens deze periode van twee collectieve verzekeringscontracten die door zijn werkgever werden onderschreven: een groepsverzekering en een hospitalisatieverzekering.

Het arbeidscontract van de heer L. loopt teneinde. Wat zijn zijn rechten voor deze twee verzekeringen?

 

Op het moment dat een werknemer zijn werkgever verlaat, verliest hij zijn groepsverzekering en zijn collectieve hospitalisatieverzekering.

Voor de groepsverzekering, heeft hij de keuze tussen verschillende mogelijkheden zoals het opgebouwde kapitaal bij de verzekeraar van de werkgever te laten of dit te laten overdragen bij de verzekeraar van de nieuwe werkgever. Een uitbetaling van de polis voor de wettelijke pensioendatum is daarentegen niet meer mogelijk.

De verzekeraar stelt deze mogelijkheden voor aan de werkgever, die op zijn beurt de werknemer moet inlichten.

Voor de collectieve hospitalisatieverzekering, kan hij, over het algemeen, dit contract individueel verderzetten. Dit laat hem toe de waarborgen van het collectief contract te behouden zonder de medische formaliteiten (invullen medische vragenlijst) of een wachttijd.

De werkgever moet de hoofdverzekerde inlichten over de mogelijkheid om het contract individueel verder te zetten. De verzekeraar doet het soms in zijn plaats.

In beide gevallen en wanneer de heer L. geen informatiebrief hierover zou ontvangen hebben, raden we aan om zelf de werkgever of rechtstreeks de verzekeraar te contacteren.